Menu Show main menu
Back to top
MJB

Twitter mee #OJCNirwana

Mattanja Joy Bradley & NIRWANA

Optredens bij Nirwana:

Donderdag 25 Sep 2014

Foto albums bij nirwana:


Mattanja Joy Bradley

Avontuur ligt er in het verschiet voor de ware durfallen. Neem nu singer-songwriter Mattanja Joy Bradley. Die gaat waarachtig geen enkele uitdaging uit de weg. Geen berg is haar te hoog, geen dal te diep. Ze neemt ze allemaal. Wie laat zich in de boeien slaan voor de eerste van haar drie Amerikaanse tours? Wie gaat het gevang in voor haar muziek? Wie wordt met pek en veren de VS uitgezet en later met evenveel tromgeroffel weer onthaald? Juist ja, dat is onze getalenteerde vrijbuiter met de rijke fantasie, Mattanja Joy Bradley. En al die krachtige eigenschappen hoor je terug in haar muziek.

Haar debuut Wake Me Up is een mix van catchy pop en bezielde blues, opgedaan op haar levenspad vol hobbels. Mattanja Joy Bradley is een doorzetster. Niet voor niets heeft ze de Latijnse spreuk Nil Volentibus Arduum op haar rechterbovenarm getatoeëerd. Het betekent: ‘Niets is onmogelijk voor hen die willen’. En ze lééft haar motto. Hell, yeah!

Wie de buitengewoon openhartige IDFA-documentaire Mattanja Joy heeft gezien, weet hoe authentiek Mattanja is. Het is een absolute must see. We zien haar teruggaan naar de achterbuurten en hippie enclaves in Londen, waar ze een paar jaar buskend over straat heeft gezworven. Dat leven van toen, dat ze inmiddels achter zich heeft gelaten, levert muziek op die even doorleefd als ontroerend overkomt. Dit komt aan. Ze is ook niet zomaar de winnares van een Dutch Blues Award voor beste zanger(es).

‘Je moet jezelf in een positie zetten, om geluk te krijgen,’ zegt Mattanja achteraf over haar wilde jaren als van huis weglopende tiener. Maar wie niks doet, komt ook nooit ergens. Dat weet ze. Op die manier haalde ze het voorprogramma van Amy Winehouse op een festival op het Caribische eiland St. Lucia, waar ze toevallig verzeild was geraakt. Of ze al een support act hadden? Nou nee. En jawel, ineens was Mattanja het.‘Je moet risico nemen. Je moet doorzettingsvermogen tonen. Ik heb veel meegemaakt, maar als je ziet wat ik ervoor heb teruggekregen.’ Dat is inderdaad heel veel. Zo werd ze uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Verder zijn er haar deelnames aan talentenjachten op tv als De Beste Singer-Songwriter Van Nederland en De Beste Zangers Van Nederland). Ondertussen zijn van het debuutalbum Wake Me Up drie succesvolle singles uitgekomen, die allemaal in high rotation op 3FM zijn gedraaid: Beautiful Imperfections, Hurricane (gebruikt in een HBO trailer) en het titelnummer.

Laten we naast genoemde singles nog even inzoomen op dat album. De veelzijdigheid van Mattanja is verbluffend te noemen. Ze zingt met het bluesy Wash Me Momma Janis Joplin terug in de herinnering. En met de ‘007-achtige’ ballad Lie In Your Love komen zowaar ‘blue-eyed’ soulsisters als Dusty Springfield en Amy Winehouse de kamer binnenstappen. Rocken kan ze ook. Met de poppy stamper Keep On Rollin’ brengt ze de roll (swing) waarvan Keith Richards zegt dat je daar de ware rockers aan kan herkennen.Avontuur en durf tekenen Mattanja. Ze is tegelijkertijd sexy en lief, stoer en zacht, blond en doorleefd. Ze verenigt al het onverenigbare in zich. Daardoor springt ze er altijd uit. En anders wel door haar trouwe viervoeter ‘Opa’, die altijd mee het podium opgaat.