Menu Show main menu
Back to top
ppsrprees2014-38

Twitter mee #OJCNirwana

Peter Pan Speedrock & De Stekkers

PETER PAN SPEEDROCK - BUCKLE UP AND SHOVE IT!

De hardst werkende rock & rollband van Nederland laat een beest van een album los! Hoe kan Rockcity’s grootste drie-eenheid na bijna twintig luidruchtige jaren nog steeds aan momentum winnen, kan men zich afvragen. Nou, buckle up en lees verder.

Zoals Elvis zei: "Ambitie is een droom met een V8-motor." De motor van Peter Pan Speedrock is een Top Fuel-dragster die raast door het rotstof waar dromen van gemaakt zijn. Een greep uit de waslijst met vuile daden: splitreleases met giganten als Zeke, Danko Jones, Gluecifer en Batmobile; grenzeloos touren van Australië tot Rusland; het instigeren van de jaarlijkse festivals Klok Rock Orange, Beaverfest en de grand slam van rock op Nederlandse bodem - het internationaal gevierde Speedfest.

 

Na plaatopnames te hebben ervaren met knoppendraaiers van formaat - onder wie Theo Van Rock, Kurt Bloch en Tomas Skogsberg – gooide PPSR het over een andere boeg en bouwde eigenhandig een studio in Rockcity Headquarters. Een van hun buren in de DIY-faciliteit is gitaareffectentovenaar Dr. No. Zijn eerste en meest succesvolle stompbox was de Drive-O-Matic, oorspronkelijk gemaakt voor Peter Pan Speedrock. Vorig jaar spande het driekoppige rockmonster samen met Dr. No voor de oprichting van een tweede band, genaamd Four Headed Dog, maar die sludge-groovemachine is een heel ander verhaal. Het toont echter wel aan dat de muziek stroomt als bier tijdens een Gang Green-barbecue. 

Het openingssalvo van PPSR’s negende studioalbum is de single GET YOU HIGH (bekijk die dope video!) en het is gelijk buffelen geblazen. Alle Speedrock-essentialia zijn er in hun sonische glorie: Peter van Elderens woeste vocalen naast zijn verschroeiende riffs en gitaarsolo’s, Bartmanns kenmerkende basdonderstorm in de lage regionen, versterkt door de drumstijl van Bart Nederhand, die strak slagwerk met superzwaargewicht kickboksen combineert. De ene voltreffer na de andere wordt afgevuurd, maar bij vlagen is er ook meermelodie terwijl het geluid is afgestemd op elk van de dertien potentiële publieksfavorieten. Twee daarvan zijn vertolkingen van klassiekers: NEW ROSE brengt een saluut aan punkpioniers The Damned en met HEART FULL OF SOUL wordt het sixtiesjuweel van The Yardbirds bijgeslepen. Gastzanger in deze verrassende apotheose is niemand minder dan Spark Retard, de scheermesjes gorgelende maniak van psychobilly-legende Demented Are Go. Goeie genade, dát is nog eens een maxiclimax.

 

BUCKLE UP AND SHOVE IT! wordt in de Benelux uitgebracht door Suburban Records, de loyale Hollandse PPSR-dealers in dit millennium. In de rest van Europa verschijnt het album bij de gerenommeerde Duitse platenmaatschappij Steamhammer/SPV, wat PPSR labelgenoten maakt van geestverwanten Supersuckers en Nashville Pussy. Over die laatste gesproken: tijdens een vijf weken durende Noord-Amerikaanse zegetocht met Nashville Pussy, ging PPSR midden in de tour plotsklaps uit elkaar! Gelukkig, en zoals het de band betaamt, was Nashville Pussy getuige van de snelste reünie in de historie der rock & roll. De volgende dag speelde het Eindhovense driemanschap een van hun beste shows ooit en ze hebben sindsdien niet meer omgekeken. De krachten worden keer op keer hechter gebundeld en Peter, Bart en Bartmann komen telkens dichter bij een van hun doelen: de Ramones-mijlpaal van 2263 shows overtreffen. Deze onverzettelijke mentaliteit spat van het nieuwe album af, dus zet je schrap en lak aan alles, ofwel BUCKLE UP AND SHOVE IT!

 

Voorprogramma: De Stekkers

In een oude schuur op een gloeilampworp afstand van Eindhoven, zijn regelmatig geluiden te horen die je niet verwacht op het Brabantse platteland, maar meer thuis zouden zijn in een aftandse garagebox ver weg van deze doorgaans rustige omgeving. Hier heeft de Eindhovense garagepunkband De Stekkers de ideale ruimte gevonden om hun primitieve, puntige liedjes te schrijven en met oorverdovend volume herrie te kunnen schoppen.

De basis voor De Stekkers werd gelegd in 2007 op het befaamde Primitive! Festival in Rotterdam. De voorliefde voor luide, rauwe muziek bracht de bandleden hier samen en niet veel later werd er voor het eerste samen gerepeteerd, uiteraard in de klassieke garage-bandbezetting: zang, gitaar, bas, drums en orgel. De muziek evolueerde van sixties garagerock tot de hardere mix van garage en primitieve punk die de Stekkers nu kenmerkt.

Invloeden van The Mummies, The Sonics en Oblivians zijn duidelijk hoorbaar en De Stekkers kennen hun klassiekers: Het allereerste punknummer ooit (Los Saicos’ Demolicion uit 1964) hebben ze verbasterd naar het Nederlands.