Menu Show main menu
Back to top
rkgb1 42355698

Twitter mee #OJCNirwana

Rigby & NIRWANA

Optredens bij Nirwana:

Zaterdag 09 Nov 2013

Foto albums bij nirwana:


Rigby

Optredens bij Nirwana:

9 november 2013
22 oktober 2011
12 december 2009

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wie veel meemaakt kan veel vertellen. De afgelopen anderhalf jaar waren voor de Utrechtse band Rigby behoorlijk turbulent. Zo trad de band in de voetsporen van Van Velzen, Moke en Lucky Fonz III als huisband van De Wereld Draait Door. Een buitenkansje natuurlijk, maar vlak voor de eerste uitzending stapten drie leden uit de band. Zanger Christon Kloosterboer en bassist Lars van Starrenburg formeerden razendsnel een nieuw Rigby. Sindsdien is het alleen maar bergopwaarts gegaan. De band zag One Song uitverkoren worden tot 3fm Megahit en Serious Request Theme. Met als resultaat een top tien hitnotering, een eigen clubtour en een volgeboekt festivalseizoen (o.a. Beatstad, Uitmarkt, Zwarte Cross, vaste supportact van Moke tijdens hun clubtour en voorprogramma van de Kaiser Chiefs). En nu dan het nieuwe album. 

Rauwer, steviger, eigentijdser, meer volwassen. Rigby maakt op de nieuwe plaat een sprong voorwaarts. ‘Je eerste album maak je zonder dat je fans hebt’ , vertelt Christon, die verantwoordelijk is voor het songmateriaal van de band. ‘Als ik nu schrijf, zie ik mensen voor me. En dingen die we onderweg hebben meegemaakt. Een belangrijk verschil is ook dat we dit keer, voordat we de studio ingingen, alle songs op het podium hebben kunnen uitproberen. Dat scheelt enorm.’ ‘In een band spelen en op tournee gaan is één groot feest. Regelmatig zijn wij na het optreden degenen die samen met de organisator het licht uitdoen. Dat is één kant van ons leven.’ vertelt Christon. ‘Maar privé ben ik een piekeraar en een dromer. We hebben de afgelopen tijd ook het nodige voor onze kiezen gehad. Op een gegeven moment was ik echt even de weg kwijt. Ik heb moeten leren me wat minder druk te maken over het verleden en de toekomst en wat meer in het hier en nu te leven. 

Liedjes schrijven is een prima uitlaatklep, weet Christon. ‘Je kunt er zelfs je eigen leven een beetje mee sturen. Door een nummer veel te zingen wordt het vanzelf een mantra, een boodschap die je jezelf meegeeft. Zo heb ik met Solid Ground mezelf vaste grond onder de voeten geschreven. Dat is de ongelofelijke kracht van muziek. Zo werkt het voor iedereen: soms hoor je een liedje dat je raakt en dat je leven in een ander perspectief plaatst. Die herkenning bieden aan je publiek, daar draait het allemaal om. 
Rigby ontleent haar naam aan Eleanor Rigby, één van de grote hits van The Beatles. ‘Vorig jaar zijn we met de hele band naar het concert van Paul McCartney geweest. Dat was magisch. Je ziet dan meerdere generaties bij elkaar. Mensen met een heel verschillende achtergrond, allemaal met elkaar verbonden door de muziek. Dat is wat wij ook proberen’, vertelt Christon. 
‘De platenkast van onze ouders klinkt in ons door, daar zijn we nu eenmaal mee opgegroeid’, beaamt Lars lachend. ‘Maar deze plaat is ook heel erg hier en nu. Sfeervolle rock met soms zelfs invloeden uit de dance. Juist dat soort accenten maken het eigen. Het uitgangspunt is echter hetzelfde als in de sixties: het zijn de liedjes waar het om draait.’